keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Marinointia

Kevät talvella olen yleensä kasvatellut mungpavun ja/tai alfa alfan ituja. Nyt idätin vihreitä linssejä, joita taisin kerran kokeilla jo viime keväänä, koska siemeniä löytyi keittiön kaapista. Ei oikein ensimmäisellä kerralla sytyttänyt, kun nämä vielä suositellaan ryöpättäväksi. Minusta raa'at idut ovat jotenkin raikkaampia. Pienellä googlettamisella sain sain selville, että idut voisi ryöppäämisen jälkeen marinoida. En oikein löytänyt ohjetta, johon olisi ollut tarvikkeita, niin vähän sovelsin. Minulla on marinoitujen keitettyjen papujen ohje, joten käytin sitä marinadia tähän ja se toimi.

Vihreiden linssien idätys:

Laitoin 1 dl yöksi veteen likoamaan.
Aamulla kaadoin liotus veden pois ja huuhtelin ja latoin idätyspurkin kuivauskaappiin.
Idätys aika noin 3-4 vuorokautta. (itse idätin pari päivää liikaa ja sain vähän turhan pitkiä ituja)
Idut huuhdotaan aamuin illoin idätyksen aikana.
(Olen löytänyt idätyspurkkini kirppiksen ilmaiskorista. Olen idättänyt myös lasipurkeissa, joissa on harsokangasta kuminauhalla suuaukolle pingotettuna.)

Ryöppäsin idut, huuhtelin kylmällä vedellä ja lisäsin marinadin:
1 rkl valkoviinietikkaa
1rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 rkl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria

Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Tykkäsin itse kovasti tästä "salaatista".


*
*
*

Lihan maustaminen

Meillä on tosi paljon lihaa pakkasessa ja vähän tympäisee tehdä aina niitä samoja ruokia. Perhe toivoi ruskeaa kastiketta ja ajattelin tehdä naudanlihan kanssa sitä. En ole erityisen perehtynyt lihan maustamiseen, joten pitää vaan kokeilla ja opetella. Leikkasin kohmeisen lihan palasiksi ja jätin sen marinadiin maustumaan ja lämpenemään paitovalmiiksi. Minulla ei ole mitään perusohjetta lihan marinadiin, jota käyttäisin, joten laitoin vähän mitä sattui löytymään:

Huuhtelin "tyhjän" ketsuppipullon ja siihen nesteeseen lisäsin:
laakerin lehtiä, kokonaisia maustepippureita, oreganoa, basilikaa, suolaa, oliiviöljyä ja sitruunamehua.
Lihat maustuivat ehkä tunnin-pari.

Paistoin lihat pannulla parissa erässä sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisäsin lihat ruskeaan kastikkeeseen, jonka tein voista ja vehnäjauhoista. Marinointilientä en käyttänyt, koska olisi tullut ehkä vähän turhan ketsuppista.

Kastikkeen tarjosin perunamuusin, porkkanaraasteen ja punajuurisalaatin (nolottaa tunnustaa, että kaupasta ostettua, vaikka olisi etikkapunajuuria omasta takaakin) kanssa. Oli kuulemma hyvää, mutta isäntä käski lisäämään ensi kerralla kastikkeeseen myös suolakurkkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...